Praktijkexamen

Op de dag van het examen word je opgehaald door de rij-instructeur. Het is gebruikelijk dat je vóór het examen nog één uur les krijgt. Tevens geeft de instructeur nog uitleg over het examen en kijkt hij samen met jou onder de motorkap. Het is mogelijk dat de examinator hier vragen over stelt.

Uiterlijk tien minuten vóór aanvang van het examen zijn we op de locatie aanwezig. Op nadrukkelijk verzoek van de leerling kan de instructeur tijdens het examen meerijden

Nadat je wordt opgeroepen voor het examen ga je met de instructeur naar de examinator. Na de kennismaking legt de examinator uit hoe het examen in zijn werk gaat en wat er van je wordt verwacht. Na deze uitleg ga je met de examinator gezamenlijk richting de auto, waar (mogelijk) een ogentest plaatst vindt. Naast de ogentest kunnen nog wat vragen over de auto en/of het dashboard gesteld worden.

Na deze intro begint het rijexamen, deze duurt ongeveer 55 minuten. Dit is inclusief het voor- en nagesprek met de examinator. Dit betekent dat je ongeveer 35 minuten actief aan het verkeer deelneemt.

Inhoud praktijkexamen

Zelfstandige opdracht

Het kan zijn dat je een zelfstandige opdracht krijgt, deze kan bestaan uit:

Navigeren

De examinator van het CBR geeft een straat en plaatsnaam op die jij moet invoeren in het navigatiesysteem. Het belangrijkste van deze opdracht is, dat je verkeerssituaties veilig oplost. Het bereiken van het juiste eindpunt is niet doorslaggevend.

Clusteropdracht

Een clusteropdracht bestaat uit 3 tot 5 opdrachten. Deze opdrachten worden achter elkaar verteld om de juiste route te rijden. De examinator geeft bijvoorbeeld opdracht welke borden je moet volgen om de juiste weg te gaan. Hij kan ook aangeven: bij de verkeerslichten linksaf, daarna tweede straat rechtsaf, bij de rotonde rechtdoor etc. (max 5 opdrachten)

Variable orïentatiepunten

De examinator geeft bij deze opdracht om naar een punt te rijden wat voor jou bekend is. (b.v. CBR-station-ziekenhuis)

Bijzondere manoeuvres

De examinator zal op een willekeurig moment vragen om een bijzondere manoeuvre uit te voeren. De bijzondere manoeuvres dienen geheel op eigen initiatief en inzicht uitgevoerd te worden. Je bepaalt dus zelf waar wanneer je de auto tot stilstand brengt om de gevraagde manoeuvre uit te voeren. De volgende 3 manoeuvres kunnen gevraagd worden bij het praktijkexamen:

 • Keeropdracht. Hierbij wordt gevraagd om in dezelfde straat te keren;
 • Parkeeropdracht. Hierbij moet je zelfstandig parkeren. Deze opdracht kan zowel achteruit als vooruit zijn. Ook de wijze waarop deze opdracht moet worden uitgevoerd, wordt aangegeven;
 • Stopopdracht. Hierbij wordt verwacht dat je stopt achter een geparkeerde auto. Na een korte stop kun je direct weer wegrijden.

Naast deze bijzondere manoeuvres kan ook opdracht gegeven worden om een hellingproef (met of zonder gebruik van de parkeerrem) uit te voeren.

Situatiebevraging

De examinator kan, naast de bijzondere manoeuvres en de zelfstandige opdracht,  ook vragen stellen over een bepaalde verkeerssituatie. Deze vragen moeten aan een aantal eisen voldoen. De examinator kan over onderstaande criteria een vraag stellen:

 • Veiligheid
 • Sociaal rijgedrag
 • Doorstroming
 • Omgang met het voertuig

Op de dag van het praktijkexamen moet je het ingevulde zelfreflectie formulier mee nemen. Dit formulier moet - voor het examen afgelegd wordt - overhandigd worden aan de examinator. Dit formulier is niet van belang voor de uitslag van het examen en wordt pas na afloop bekeken en besproken door de examinator met de leerling.

Benodigdheden praktijk examen:

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • De oproep
 • Het uitslagformulier van de TussenTijdse Toets (indien van toepassing)
 • Zelfreflectie formulier.
Rijschool JBS op Facebook

Inschrijven bij Rijschool JBS

Wil jij je rijbewijs halen en beginnen met autorijlessen, vul dan ons online aanmeld formulier in. We nemen dan zsm contact met je op voor het maken van een afspraak.

Lees verder..

Rijschool JBS NU

Tegenwoordig is René Stam de eigenaar en instructeur van Rijschool JBS. Met een sportieve Audi A3 biedt hij tegen een voordelig tarief kwalitatief goede rijlessen aan.

Lees verder..