Geschiedenis van Rijschool JBS

Vanaf mei 1968 werd ik als technisch specialist voor de duur van 4 jaren militair rij instructeur op de DAF- YA 328 en gelegerd in de Ripperda kazerne te Haarlem.

Omdat  de avonden als 20-jarige knaap knap saai werden met biljarten, kaarten, etc., ben ik als instructeur rijles gaan geven bij een kleine rijschool. Zo verdien je wat bij en je verveelt je niet. Door ziekte van de eigenaar werd hij genoodzaakt om te stoppen met de rijschool. Ik kreeg 10 leerlingen mee en ben voor mijzelf begonnen in mei 1969.

Ik begon in Haarlem, maar ook in het Westland, waar mijn ouderlijk huis stond en waar ik de weekenden verbleef. Zowel in Haarlem als Rijswijk werd het alsmaar drukker en moest ik allerlei maatregelen treffen, om zowel het leger tevreden te stellen als mijn eigen leerlingen.

In 1970 gehuwd met Beatrix en een huisje gekocht in Winkel, op een afstand van 50 km van de kazerne in Haarlem, welke afstand in die tijd in een half uurtje gereden kon worden zonder files en veel drukte op de weg.

De oliecrisis van 1972-'73 zorgde ervoor dat ik 2 jaar bijtekende, want een rijschool uitbreiden terwijl je op brandstofrantsoen wordt gezet is erg onzeker. Het laatste jaar ging ik tijdens de middagpauzes - als mijn collega’s gingen eten en een kaartje leggen - de poort uit om een leerling in de eigen auto te laten lessen en na de dienst om 5 uur de poort uit om te lessen tot vaak 11 uur 's avonds. Extra wachtlopen, alsmede vrije dagen opnemen waren nodig om te kunnen lessen en examens te laten afnemen. Ja, in die tijd moest je wel puzzelen. Ach, je bent jong, nietwaar?

Eind 1974 verliet ik het leger en vanaf die tijd rijden we geheel voor onszelf. Vanaf 1971 verzorgde Beatrix alle theorielessen en vanaf 1978 was zij ook gediplomeerd instructrice, waarna we beiden onze schouders eronder zetten.

In 1977 zijn wij verhuisd naar een grotere woning, die we lieten bouwen in Waarland.

Vanaf 1991 ben ik begonnen met motorrijles, wat veel genoegen geeft en een mooie afwisseling in het werk. Ik heb gekozen voor hoofdzakelijk klassieke motoren: 5 oude BMW's waarvan de oudste uit 1976 komt. Verder wat modernere japanners. Dit geeft veel onderhoud, wat ik met plezier zelf uitvoer.

In september 1992 haalde Manuela haar instructeursbewijs en kwam toen als 18=jarige onze rijschool versterken. Helaas liep Beatrix in oktober 1994 tijdens het lessen ernstig nekletsel op waardoor zij genoodzaakt was te stoppen met rijles geven. De naam van de Rijschool JBS ( Jaap en Bea Stolze) is gewoon gehandhaafd.

Jaap Stolze                                                                                                                                                                                                 Waarland

Rijschool JBS op Facebook

Rijschool JBS NU

Tegenwoordig is René Stam de eigenaar en instructeur van Rijschool JBS. Met een sportieve Audi A3 biedt hij tegen een voordelig tarief kwalitatief goede rijlessen aan.

Lees verder..