RIS Rijschool JBS nu

Rijschool JBS is een gecertificeerde RIS autorijschool (Rijopleiding in Stappen)

De RIS is een opleidingsmethodiek waarbij je stap-voor-stap leert autorijden. Hiermee ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer.

Deze methodiek gaat steeds een stap verder als je de vorige stap voldoende beheerst. De eerste stappen bestaan meestal uit een huiswerkopdracht. De laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren. In totaal doorloop je op deze manier 39 ‘gebruiksaanwijzingen’ (scripts), verdeeld over vier modules.

Bij de RIS opleiding krijg je dus ook huiswerk mee. Het is de bedoeling dat je je thuis op de rijlessen voorbereidt. Hoe beter je je huiswerk maakt hoe meer je kunt oefenen in de praktijkles. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend.

De voordelen op een rijtje

  • Hoge kwaliteit van de rijopleiding
  • Stap-voor-stap aanpak
  • Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart/cursusboek
  • Fors hoger slagingspercentage

Handelingsscript

Tijdens de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je de verschillende handelingen die je tijdens autorijden moet beheersen. Deze handelingen worden beschreven in een cursusboek via een soort van gebruiksaanwijzingen, scripts geheten. Een script behandelt onder meer wegrijden, afslaan of ingehaald worden.

Een mooi voorbeeld is het script SCAN: kijk tweehonderd meter vooruit, blik niet fixeren, kijk in de binnenspiegel, kijk voor de auto, kijk in de buitenspiegel. Je leert aan de hand van zo’n script gemakkelijker de verschillende onderdelen van het autorijden beheersen.

Leerlingenkaart

Bij de Rijopleiding in Stappen krijg je je eigen leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen nauwkeurig bij. Hiermee kun je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. De leerlingkaart is opgenomen in het cursusboek voor de leerling.

Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS drie toetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je  weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten.

Na afronding van de eerste twee modules worden je kennis en vaardigheden getoetst door je eigen rij-instructeur.

In de derde toets kun je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De examinator geeft je tips ter verbetering. Bovendien kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres van het praktijkexamen. Verder komen in deze toets de onderdelen Zelfstandig rijden en Zelfreflectie aan de orde.

De vierde en laatste toets is het praktijkexamen bij het CBR.

RIS alleen bij speciaal getrainde instructeurs

De Rijopleiding in Stappen (RIS) kun je alleen bij speciaal getrainde instructeurs volgen.              Autorijschool JBS is dus een RIS-gecertificeerde autorijschool.

Ik hoop jullie op korte termijn als leerling te mogen begroeten in de lesauto, een Audi A3.

René Stam
Rijdersstraat 2 C
1735 GD 't Veld

Rijschool JBS op Facebook